Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Torma, a könnyfakasztó jó barát
  2024-01-09 23:02:06, kedd
 
 



A torma számos egészségi problémára használható. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert.

A torma egy gyógy- és fűszernövény. Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.

Népies neve: közönséges torma, csípős torma.

A keresztesvirágúak családjába tartozó torma a káposzta és a kelbimbó rokona, eredetileg gyógynövényként termesztették. A benne lévő illóolajok miatt a legkézenfekvőbb alkalmazása a bedugult, taknyos orr tisztítása volt.

Nagyon nehéz lereszelni, de minden fáradozásunk megtérül, ugyanis a legrosszabb otthon készített is milliószor jobb ízű a legjobb boltinál.

Torma történelem:
Az ókori népek még nem ismerték a tormát.
Őshazájáról megoszlanak a vélemények. Egyesek a Földközi-tenger medencéjét (Európa délkeleti részét, ill. Ázsia nyugati partvidékét) jelölik meg, mások szerint a Volga és a Don vidékéről terjedt el. Sokáig nem volt egységes a rendszertani besorolása sem, mert hol a vízitormával (Nasturtium), hol az ugyancsak keresztesvirágú kanáltormával (Cochlearia) keverték össze. Elterjedésében nekünk, magyaroknak volt nagy szerepünk, rajtunk keresztül ismerték meg Európában a 14-15. században. Leírásokban szerepel a mai torma mint az Alpok és a Kárpátok környéki népek ízesítő fűszere. Ételek fűszerezésére a középkorban a lengyelek és a magyarok kezdték használni. Jelenleg is nálunk terem a legjobb minőségű és zamatú torma.

A torma Dél-Európában honos, de északabbra is nagy mennyiségben termesztik. Étkezésnél a gyökere főleg húsok és zöldfélék fűszerezésére szolgál.

A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették, csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé.

Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában.

Levelét felhasználhatjuk a káposztához hasonlóan töltött tormaként (töltike), vagy padlutka (mint az apró káposzta) elkészítéséhez. Mindkettő nagyon ízletes étel.



Gyógyászati felhasználása

Gyógyszerként a szárát használják, amely glükozidokat, allil mustárolajat és szinigrint tartalmaz. A tormának ezen kívül nagy a C-vitamin és káliumsó tartalma.

Felfedezett antibiotikum hatása miatt az orvostudomány is fokozottabban érdeklődik a növény iránt.

A torma gyógyhatása
Segítség megfázás, nátha, melléküreggyulladás, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Magas a vastartalma, táplálja a vért. Fontos C-vitamin forrás. Megszünteti a fejfájást, és segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A C-vitaminon kívül egyéb vitaminokat, illóolajokat, mustárolajat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot tartalmaz.

Ha nem bírjuk csípős ízét, akkor nem kell összerágnunk. Elég, ha egy kis kanállal beveszünk a szánkba és kevés folyadékkal lenyeljük. Fogyasszunk naponta kétszer, reggel és este egy-egy kávéskanállal. Gyógyászati célra csak friss, reszelt tormát használjunk, az üveges, boltokban kapható nem annyira hatásos.



A torma felhasználása:
Erősíti a gyomrot, és megszünteti a gyomorrontás és ételmérgezés kellemetlen tüneteit.

A belek faláról segít lepucolni a felrakódott zsírokat, melyek gátolják a normális bélműködést és a tápanyag felszívódását. A renyhe beleket mozgásra bírja.

A megrekedt, pangó bélsárt, gombatelepeket, burjánzó bélnyálkahártya szöveteket, polipokat radikálisan megszünteti kúraszerű alkalmazása, táplálékkal történő rendszeres fogyasztása. Enyhíti a belek görcsös összehúzódását és az ezzel járó fájdalmat.

Hevíti a testnedveket, kiégeti belőlük a mérgeket, emésztetlen anyagokat, ezért nyirokrendszeri működésének elfajulása, rosszindulatú folyamatai, betegségei esetén alkalmazása igen javallt. Nagy dózisban tüdőgümőkór egyik lehetséges gyógyszere.

Rendszeres fogyasztása immunerősítő hatású. Gyógyító hatású a pajzsmirigy alulműködésére, az azokban kialakuló ciszták, illetve a szervezet egyéb helyein kialakuló cisztákra nézve.

Erősíti a szívet, annak saját vérellátását. A koszorúereket és az egész szervezet érrendszerét tisztítja, vérkeringését fokozza, és csökkenti a szívburokban képződő víz- és zsírnyomást.

A vérből kiéget mindenféle fertőzést, akár külső mérgezettséget is, ezért kutyaharapás, vagy kígyómarás esetén külsőleg pakolásként, és belsőleg erősítőként, tisztítóként alkalmazták ilyen esetben. A vér zsírszintjét, a vérkoleszterint csökkenti, emellett megújítja, frissíti a vért és a vérképző szerveket, azok működését.

Olajjal keverve alkalmazható a frissen reszelt torma méregtelenítésre, melynek erejét, vadságát tűzön melegítéssel csökkenthetjük a számunkra elviselhető szintre.

A véren keresztül kipucolja a belső szerveket is, a lépet, a májat, a vesét, az azokban található lerakódásokat, szennyeket, gátakat megszünteti, a bennük található fertőzéseket kipucolja. Ezáltal azok működése újra beindul. A vesén keresztül vizet hajt, a vesekövet és az epekövet rontja és kihajtja, az epét frissíti és erősíti. A máj szöveteit megtisztítja a lerakódott mérgektől, pangó nedvektől. Még burjánzó, szöveteit, daganatait is képes redukálni kúraszerű alkalmazása.

Az influenza, a meghűlés, a nátha radikális ellenszere. A légzőrendszer hurutos betegségeit, taknyait, enyves nyákjait megszünteti a frissen reszelt torma illatának belélegzése, vagy a mézes vízben rakott gyökér főzetének gyakori fogyasztása. Még az ilyenkor fellépő fulladást is megszünteti, ezért a nedves asztma kezelésére hideg nyálkás, hurutos időszakban igen javallt.

A szegfűszeghez hasonlóan a fogfájást szünteti egy kis darab rágcsálása.

A bőrfelszín fertőzött sebeit fertőtleníti a reszelékével, annak levével való bedörzsölés, a viszketegséget, bőr gombás megbetegedéseit is hasonlóan kezelhetjük vele. A bőr ótvaros, sömörös, korpás betegségeit levével történő rendszeres lemosás szünteti.

A fejen, és egyéb lágyrészeken kialakuló keléseket, a tormás pakolás kifakasztja, ugyan így alkalmazva a testbe került idegen anyagokat, szálkát, fémet kihozza.

Termesztése:
Viszonylag igénytelen növény, jó hidegtűrő. Telepítésénél vegyük figyelembe, hogy évelő, még akkor is, ha csak egy évig akarjuk termeszteni. Ajánlatos kerítés tövéhez ültetni, mert visszamaradt gyökerei még évek után is kihajtanak és zavarhatják a következő kultúrákat.



Intelmek a tormával kapcsolatban
Gyomorfekély, nyombélfekély, vastagbélfekély, gyomorsav túltengésekor, magas vérnyomás esetén kerülendő, illetve csak ezek gyógyítása után táplálékkal együtt alkalmazzuk.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: felhasználhatjuk, illóolajtartalma, méregtelenítésre, mandulagyulladás, bélnyálkahártya, vérkoleszterint, megbetegedéseit, gyógynövényként, legkézenfekvőbb, keresztesvirágú, vastagbélfekély, nyirokrendszeri, csökkenthetjük, vesegyulladást, elkészítéséhez, elterjedésében, étvágytalanság, alulműködésére, mérgezettséget, immunrendszert, összehúzódását, viszketegséget, gombatelepeket, orvostudomány, fokozottabban, szegfűszeghez, lerakódásokat, termesztették, rosszindulatú, felhasználása, gyógyszerként, vérkeringését, fűszerezésére, izomfájdalmak, túltengésekor, kanáltormával, torma számos, keresztesvirágúak családjába, kelbimbó rokona, benne lévő, legkézenfekvőbb alkalmazása, legrosszabb otthon, legjobb boltinál, ókori népek, rendszertani besorolása, ugyancsak keresztesvirágú, magyarok kezdték, legjobb minőségű, torma Dél-Európában, gyökere főleg, régi időkben, tormát gyógynövényként, Fontos C-vitamin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Png cica  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png férfi  Soha ne kedvezz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Erdőn  Hiányzik  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Idő  Facebookon kaptam  képre írva  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A kételkedés kezelése  Png lepke  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy bizonyos határt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy bizonyos határt  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Erdőn  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png ház  Kaffka_Margit  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png férfi  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png ház  Nem tudhatod  Elköszönt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
torma számos, keresztesvirágúak családjába, kelbimbó rokona, benne lévő, legkézenfekvőbb alkalmazása, legrosszabb otthon, legjobb boltinál, ókori népek, rendszertani besorolása, ugyancsak keresztesvirágú, magyarok kezdték, legjobb minőségű, torma Dél-Európában, gyökere főleg, régi időkben, tormát gyógynövényként, középkorban gyorsan, káposztához hasonlóan, apró káposzta, szárát használják, tormának ezen, növény iránt, torma gyógyhatása, menstruáció idején, torma felhasználása, belek faláról, felrakódott zsírokat, normális bélműködést, tápanyag felszívódását, renyhe beleket, belek görcsös, ezzel járó, pajzsmirigy alulműködésére, azokban kialakuló, szervezet egyéb, egész szervezet, szívburokban képződő, vérből kiéget, vérkoleszterint csökkenti, vérképző szerveket, frissen reszelt, számunkra elviselhető, véren keresztül, belső szerveket, azokban található, bennük található, vesén keresztül, epekövet rontja, epét frissíti, lerakódott mérgektől, nátha radikális, légzőrendszer hurutos, mézes vízben, ilyenkor fellépő, nedves asztma, szegfűszeghez hasonlóan, fogfájást szünteti, bőrfelszín fertőzött, tormás pakolás, testbe került, évig akarjuk, következő kultúrákat, tormával kapcsolatban, felhasználhatjuk, illóolajtartalma, méregtelenítésre, mandulagyulladás, bélnyálkahártya, vérkoleszterint, megbetegedéseit, gyógynövényként, legkézenfekvőbb, keresztesvirágú, vastagbélfekély, nyirokrendszeri, csökkenthetjük, vesegyulladást, elkészítéséhez, elterjedésében, étvágytalanság, alulműködésére, mérgezettséget, immunrendszert, összehúzódását, viszketegséget, gombatelepeket, orvostudomány, fokozottabban, szegfűszeghez, lerakódásokat, termesztették, rosszindulatú, felhasználása, gyógyszerként, vérkeringését, fűszerezésére, izomfájdalmak, túltengésekor, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.